Osmanlı sancağı 129 sene sonradan Çanakkale'de

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. sene dönümü töreninde, İngiltere'den Türkiye'ye getirilen, 25 Mart 1893'te Katar'daki Osmanlı kalesine desteğe revan askerlerin sancağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunma edildi.

Gündem - 2 yıl önce

Çanakkale

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Şehitler Abidesi'nde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. sene dönümü zımnında tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale Savaşları milletimizin şişman ortak yiğitlik destanıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören programı kapsamında Çanakkale Savaşları kahramanları rölyefinin toprak almış bulunduğu Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Etkinlik, hürmet duruşunda bulunulması, hürmet atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla bitmeme etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri namına mütekellim 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, 107 sene önceki zaman Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceğinin topu topu dünyaya gösterildiğini vurguladı.

<br class="k-br" />

Çanakkale Savaşları'nın bilgileri kendince bilgelik verici Yaldız, şunları kaydetti:

"Tüm dünyaya gönül rahatlığı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayımsız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşları, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı bahis konusu olduğunda asaletli Türk milletinin ne zorluklara döş gerebileceğinin en çetin koşullar altında bile neleri başarabileceğinin en iyi örneklerinden biridir. Ülkemizin zaman eriştiği seviye, özellikle Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları kazanmak kıl payı Kore'de, Kıbrıs'ta, teröristle mücadelede ve uç ötesinde yürütme edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden eren şehitlerimizin ve alp gazilerimizin eseridir. Aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateş, vatanımıza yönelecek herhangi ortak muhtelif tehdide gönül rahatlığı vereceğimiz mücadelede sarsılmaz inancımıza, tükenmeyen gücümüze bitmeyen eşme oluşum etmektedir. Ülkemizin donanmasına cezaevi çalı düşmanlarımızın ve yıldırı örgütlerinin mukaddes emlak topraklarına müteveccih topu topu tehditleri, geçmiş bulunduğu kabilinden zaman de asaletli Türk milleti ve onun bağrından çıkmak eren şehitlerimizden ve alp gazilerimizden esin düzlük ünlü ordumuz çeşidinden kaldırılmış edilecektir."

Yaldız, Çanakkale'nin sonsuza değin geçilemeyeceğini belirterek, Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ve tabanca arkadaşlarını, emlak düşüncesince martir düşenleri, yaşamını kaybeden gazileri yağmur ve şükranla andıklarını söyledi.

Osmanlı sancağı 129 sene sonraları Çanakkale'de

25 Mart 1893'te Katar'daki Osmanlı kalesine desteğe revan Binbaşı Yusuf Bey kumandasındaki Osmanlı askerlerine ilişik sancak, İngiltere'deki ortak müzayededen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katkılarıyla Türkiye'ye getirildi.

Tarihi sancak, törende Bakan Ersoy çeşidinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sancağı öpüp alnına koyduktan sonraları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a teyit etti. Akar, sancağı üç el öpüp alına koyarak teyit aldı.

Törende, Büyük Çamlıca Camisi İmam Hatibi Kerim Öztürk, Kur'an-ı Kerim okudu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Çanakkale şehitleri düşüncesince afsun etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitlik Anı Defteri'ni imzaladıktan sonraları beraberindekilerle şehitliklere karanfil bıraktı.

Erdoğan, tören sahasından ayrılırken, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Uluslararası Balkan Kooperatifi ve İzmir Balkan Boşnak Kültür Derneğinin "Bosna Gazileri Çanakkale'de Projesi" kapsamında Türkiye'ye getirmiş bulunduğu Boşnak gazilerin yârenlik gösterisine onları selamlayarak yanıt verdi.

Tören, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemilerinin Çanakkale Boğazı'ndan geçişiyle sona erdi.

Programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in yanında AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Celal Adan, Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener de katıldı.

Anma töreninde, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Bülent Turan ve Mahir Ünal, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karagöz, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nicole Slight, kimi siyasal partilerin temsilcileri, şehremaneti başkanları, martir yakınları, gaziler ile diyar içi ve diyar dışından aşırı sayıda çağrılı apiko bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Boru patlarsa ev havaya uçacak

2022-03-18 08:26 - Gündem

Ukrayna: 'Rusya olumlu konuşmaya başladı'

2022-03-13 19:35 - Dünya

Sebastian Vettel’in kaskı tartışmalara neden oldu

2022-03-12 20:04 - Spor

Pandemide evren güzel duyusal düşüncesince Türkiye'ye koştu

2022-03-18 12:38 - Sağlık

Ukrayna'dan ahit Türk yurttaşı hâlâ boşaltma edildi

2022-03-13 00:18 - Gündem

Büyük büyükbabası Seyit Onbaşı'nın boy yazdığı topraklarda görevlendirilmenin gururunu yaşıyor

2022-03-17 17:03 - Gündem

OSD ocak-şubat zamanına bağlı verileri açıkladı

2022-03-14 11:13 - Ekonomi

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirdi

2022-03-16 11:44 - Politika

Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo​​​​​​​: Gençliğin getirmiş olduğu değişiklikten sabah yeli almamız gerekiyor

2022-03-12 15:06 - Gündem

Rusya-Ukrayna arasındaki müzakereler yarın devam edecek

2022-03-14 18:05 - Dünya

İlgili Haberler

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

01:07 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:07 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:06 - Gündem

Afşin’e 6 bin kalıcı konut inşa edilecek

21:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem