Kayserililer 'iki teker'le karbon salınımını azaltıp sağlığa ayaklık çeviriyor

Kayseri'de karbonsuz muvasala uzlaştırıcı bulunan bisikletin kullanımının yaygınlaştırılmasını ve kent içi ulaşıma bütünleşmiş edilmesini amaçlayan "KayBis Projesi" kapsamında 60 bin insan bisiklete bindi.

Yaşam - 3 yıl önce

Kayseri

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin mevki kirliliğini azaltarak şahısların spor yapmalarına ve metin kalmalarına da olanak sağlayıcı Kayseri Bisiklet Paylaşım Sistemi (KayBis) Projesi ile şehirde 60 bin kullanıcı sayısına ulaşıldı.

Büyükşehir Belediyesince, dolgun nakil kullanımını artırmak, dolgun nakil hatlarına erişimi kolaylaştırmak, site içi ulaşımın standardını arttırmak ve tümleşik dolgun nakil sistemi tekvin etmek neredeyse yaşama geçirilen KayBis, aradan güzeşte 11 yılda dayanıklı plan biçimine geldi.

Kısa ve ılımlı mesafeli yolculukların gerçekleştirilmesi sağlandığı sistemle bisikletler, site içerisindeki geçici tasrif noktaları dikkate alınarak konumlandırılıyor.

Toplam 600 bisikletle fariza sağlayan sistem, 51 istasyonla seneler ortamında binlerce insana ulaşırken, kullanıcılarına da metin birlikte dirim sunuyor.

Vatandaşlar, dolgun nakil araçlarını kullandıktan ahir önceki sağlıksız sayaç kıymetlendirmek istedikleri yere bisikletlerle parasız ulaşabiliyor.

1100 titrem karbon salınımı bisikletle azaltıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, AA muhabirine, Kayseri'nin bisiklet paylaşım sistemini 2010 yılından buyana kullandığını söyledi.

Gündoğdu, şehremaneti adına mahrukat tasarrufu sağlayan, susturucu gazını ortadan kaldıran, mevki dostu erişim araçlarının artması düşüncesince çalıştıklarını anlattı.

Kadın, erkek, genç, buğulu her insanın şehrin değişik noktalarına konumlandırılan bisikletleri kullandığına dikkati çekici Gündoğdu, "Şu anda 600 bisikletle kısaca 61 bin kullanıcımız var. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz." dedi.

Gündoğdu, Kayseri'yi bisiklet dostu ülke gerçekleştirmek istediklerini, meydana gelen çalışmalarla insanoğlu sağlığına ve çevreye ehemmiyetli yardım sağladıklarını vurguladı.

Bisiklet kullanımının hava değişikliğine tesirini özetleyen Gündoğdu, "Bisiklet kullanımının çevreye ehemmiyetli yardımı var. Bunlardan birisi karbon azaltımı diyebiliriz. Pandemi az buçuk elan kandırıcı olabilir, 2019 senesinde 1100 titrem karbon salınımını bisiklet kullanımıyla bu arada azalttığımızı söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, parasız transfer uygulaması, anahtar kullanma sayısının azaltılması ve kilometre başına taşınan geçici sayısında azalmayla karbon azaltımına yardım sağladıklarını kaydetti.

Furkan Yıldırım da çoğunlukla yeğleme etmiş olduğu bisikletin insanoğlu sağlığı düşüncesince önemine değinerek, "Çevre kirliliğini karşılamak düşüncesince bisiklet önemli. Araçlardan çıkan çirkin gazlar bisikletlerde yok. Sağlıklı dirim düşüncesince bisiklet tercihim. Tabii itici havalarda birlikte tomar binemiyoruz. Sağlıklı birlikte yaşam, iktisat düşüncesince bisiklete biniyorum. Hem öz sağlığım bununla birlikte çevreye ziyanı bulunmadığı düşüncesince bisikletin ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum." diyerek konuştu.

"Keşke herhangi birlikte ilde bisiklet uygulaması olsa"

Mehmet Necati Devir ise bisiklet kullanmanın ansızın aşırı faydası bulunduğunun altını çizerek, şöyleki dedi:

"İnanın mevki kirliliğini de ağız ağıza önlüyor. İnanın Kayseri'nin elleme havasını üstelik bu bisikletlere borçluyuz diyerek düşünüyorum. Bu bisikletler saatlik sevap yazıyor. Ben günce bunu kullanıyorum. Bazen gideceğim bölgelere sağlıksız saatte, birlikte saatte gidiyorum lakin istediğim yere ulaşıyorum. Her noktaya da koymuşlar ve kılıç de bunları izleme ediyoruz. Çok memnunuz. Belediyemize bu mevzuda aşırı teşekkürname ediyoruz. Kayseri'nin herhangi birlikte tarafında bu bisikletler var. Keşke herhangi birlikte ilde bisiklet uygulaması olsa, aşırı elleme olur."

Uğur Akgüneş de maşer düşüncesince bisiklete binmenin ehemmiyetli bulunduğunu tabir ederek, "Aslında vasıtaların egzozlarından çıkan zehri de kılıç çekiyoruz. Bisikletin en iri faydası sağlık. Bütün vatandaşlarımızı bisiklete binmeye çağırma ediyorum. Aracım da mevcut lakin bisikleti elan aşırı yeğleme ediyorum." laflarına toprak verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bosna Hersek'te hararetli yağmur sere hastalık oldu

2021-11-05 15:09 - Dünya

Hayatlarının en güzel haberini yaptılar

2021-11-12 09:28 - Gündem

Şehirde esrarengiz mezarlar

2021-11-06 13:04 - Gündem

Havalar soğudu meste talep arttı

2021-11-10 13:30 - Gündem

Yılan balığının Meksika'dan Türkiye'ye 7 bin kilometrelik yolculuğu

2021-11-10 13:40 - Yaşam

Yüzde yüz yerli üretim M2, uçak savar

2021-11-11 16:01 - Gündem

Kuru incirde 1 ayda 68 milyon dolarlık ihracat

2021-11-11 12:49 - Ekonomi

Atıl ekincilik arazileri toy projelerle ekonomiye kazandırılacak

2021-11-12 11:56 - Ekonomi

Minik çocuklar itfaiyeci kıyafeti giyip yangın söndürdü

2021-11-11 09:18 - Gündem

Boks eldiveni ve yumruklarla sabık ortak ömür: Yılmaz Çağlar

2021-11-11 11:37 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da himaye altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname cümle lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara makul çadır üretiyor

21:07 - Yaşam

Balıkesir'de depremzede kadınlar geride bıraktıkları düşüncesince yardım seferberliğine katıldı

20:07 - Yaşam

Safranbolu'da kadın yangıncı eş meslektaşlarıyla dal omuza fariza yapıyor

19:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem