Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği sona erdi

Etkinlikte planlı ahali gününde rastgele yaştan 5 bin felek meraklısı, Zerzevan Kalesi'ne akış ederek felek gözlemi yaptı.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

Tarih ve bilimin yıldızlarla buluşmuş olduğu "Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği" sona erdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen yazılmış açıklamaya göre, aktiflik 7'den 77'ye Diyarbakırlıların iri beğenisini çekti.

Etkinlikte planlı el gününde gelişigüzel yaştan 5 bin felek meraklısı, Zerzevan Kalesi'ne atak ederek felek gözlemi yaptı. 4 güneş devam eden programda müşahit gözlemleri, işlik emekleri ve astro sohbetler iri nazarıitibar gördü. Bu sene geçmiş kere Anadolu'ya yayılacak etkinliğin ahir durakları Van, Erzurum ve Antalya olacak.

Programda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'un birlikte ad çekme ile belirlenen 1000 delege arazi aldı.

Halka bariz rasat programı iri nazarıitibar görürken, Dağkapı Meydanı'ndan Çınar ilçesinde mevcut Mardin sınırındaki Zerzevan'a otobüs seferleri düzenlendi. Yoğun nazarıitibar dolayısıyla ek seferlerin konulduğu el gününde 5 bin Diyarbakırlı Zerzevan'da rasat yaptı.

Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının himayesinde, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) dayanaklık etmek ve katkılarıyla TÜBİTAK'ın koordinasyonunda meydana gelen etkinliği, baş döndürücü sayıda ecnebi gazeteci ve nice ülkenin Ankara büyükelçisi de izlem etti.

Kalenin dibinde konser

Etkinlik zarfında Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan kazıları ile ilgilendiren meydana getirilen emekleri katılımcılarla paylaştı. Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu'nun kalenin uğrunda gelişigüzel tün ezanı verdiği konserler de nazarıitibar çekti.

Etkinlik zarfında hilekârlık insanları, ötegezegenler, peyk teknolojileri, aynalardaki yıldızlar, erke kirliliği, gökyüzünü tanıyalım, asliye şimal bilimi hikayelerinde akıllıcasına tanıdık yanlışlar, gökte ne var, yere DOĞRU intikal fail astroitler, şimal örtülmeleri, feza havası, pulsarlar ve karadelikler, polar muayeneleri kadar ayrımlı başlıklarda katılımcılara birbirinden enteresan sunumlar yaptı.

Programda, hevesli ve acemi astronomlar gökyüzünü inceleyerek yıldızlarla buluştu. Katılımcılar ayrıca, Mithras Tapınağı'nda binlerce sene evvela meydana gelen şimal bilimi emekleri için hilekârlık aldı. Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artırılmasının amaçlandığı aktiflik zarfında seminerler, yarışmalar, dünya hilekârlık ile ilgilendiren nice çalışkanlık düzenlendi.

3 ilde elan yapılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçmiş kendisine Bilim ve Teknik dergisinin 1998 senesinde başlatmış olduğu ve Antalya Saklıkent'te planlı TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği'ni Anadolu'nun ayrımlı şehirlerine ifşa sonucu aldı. Geçen sene Diyarbakır'da Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği adıyla meydana gelen program, bu sene Diyarbakır'ın arkası esna 3-4 Temmuz'da Van'da, 22-24 Temmuz'da Erzurum'da ve 18-21 Ağustos'ta Antalya'da yapılacak.

"Şaka yapmıyorduk"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, içtimai iletişim araçları hesabından, "7'den 77'ye derken mizah yapmıyorduk. Diyarbakır Zerzevan tamam! Van, Erzurum ve Antalya felek rasat etkinliklerinde kavuşmak üzere." paylaşımında bulundu.

Bakan Varank'ın, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u etiketlediği mesajında Zerzevan Kalesi'ne DOĞRU birlikte köyden gelmiş şekilde etkinliğe dahil olan birlikte vatandaşın fotoğrafı arazi aldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Obeziteye yönelik faaliyet gösteren OPEN, artık Türkiye’de

2022-06-11 18:04 - Sağlık

İzmirli öğrencilerden mezuniyet coşkusu

2022-06-11 17:03 - Eğitim

Pençe-Kilit Operasyonu alanında vurulan Uzman Çavuş Demir martir oldu

2022-06-12 01:02 - Gündem

TBMM Başkanı Şentop: Necip Fazıl ortak iri davanın konuşma dili kırılamayan kalemidir

2022-06-07 22:04 - Gündem

Minikler düşüncesince okulu 'ameliyathane', bahçesini 'kazı alanı' kabil düzenledi

2022-06-12 13:04 - Yaşam

Avukatlık Kanunu'nda farklılık teklifinin geçmiş 2 maddesi bildirme edildi

2022-06-07 23:03 - Politika

Karikatürist Latif Demirci, akıbet yolculuğuna uğurlandı

2022-06-07 22:04 - Yaşam

Ankara Valiliği'nden “Kuvvetli Sağanak” yağış uyarısı

2022-06-08 08:04 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den enflasyonla savaşım açıklaması

2022-06-11 20:03 - Ekonomi

Anne ve oğlu birlikte mezuniyet sevinci yaşadı

2022-06-12 11:04 - Eğitim

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:08 - Teknoloji

Baykar'ın deprem alanına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:10 - Teknoloji

Baha ve Poyraz arama-kurtarma ekiplerinin "gözü" oldu

14:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem