Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya amacında ilerleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Siyasi yahut içtimai tek değişiklik gözetmeden farklılıklarımızın hepsini zenginliğimiz namına bildirme ederek, ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya önünde ilerleyeceğiz." dedi.

Politika - 1 yıl önce

.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya'da

Erdoğan, Antalya'daki dolgun açım töreninin arkası sıra ara ayında su taşkını felaketi yaşanmış bulunan Kumluca ilçesine gitti.

Selin can alıcı bulunduğu bölgede araştırmalarda mevcut Erdoğan, bölgede meydana getirilen çalışmalara değgin ek icra vekili ve yetkililerden bilim aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni borda bordaya seçimin arifesinde, karşımıza gene "yaptırmayız" ittifakıyla çıktılar

Kumluca buğday pazarında otobüs üstünden vatandaşlara seslenme fail Erdoğan, su taşkını felaketinden etkilenen vatandaşlara eski olsun dileklerini iletti.

Dört ayda sakıt yağışın borda bordaya günde yağmasıyla oluşan su taşkını afetinin yolların kapanmasına, ev, iş yeri, taşıt ve seraların su altında kalmasına etken bulunduğunu anımsatan Erdoğan, "Rabb'im ülkemizi ve milletimizi gelişigüzel muhtelif afetten korunum eylesin." ifadelerini kullandı.

Afetin başladığı andan itibaren ellerindeki hepsi imkanlarla sahaya indiklerini özetleyen Erdoğan, bakanları çabucak alana göndererek çalışmaların koordinasyonunu sağladıklarını dile getirdi.

<br class="k-br" />

"Sizleri bekâr bırakamazdık"

Çeşitli kurumlara ilgilendiren 2 bin 385 personel ve 454 aracın, selin yaşandığı ilçelerde karışma ve ıslah faaliyetleri yürüttüğünü, su taşkını sularının basmış bulunduğu 624 ev ve iş yerinin temizlendiğini, 14 konutun boşaltma edildiğini anımsatan Erdoğan, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Heyelan tehdidi altındaki 8 hane ağız ağıza boşaltılarak içre canlı yurttaşlarımıza taşımalık verildi. Acil gereksinimler düşüncesince yekûn 171 milyon müfret ile tahaffuz ve besin malzemeleri kurumlarımızca alana gönderildi. Önceki sene yaşanmış bulunan düşkün afetinde, doğudaki ilçelerimizde canlı vatandaşlarımızı bekâr bırakmadık. Maddi, içsel gelişigüzel muhtelif desteği verdiğimiz üzere su taşkını afetinde de siz değerli ziyaretçilerimizin indinde toprak aldık. Sizleri bekâr bırakamazdık. Bir uğursuz var, karabulut var. Bu felaketin bulunduğu yerde talih şekilde halkımızı, vatandaşımızı bekâr bırakamayız. Bu deprem, sel, düşkün afeti olabilir. Elimiz değgin duramayız. Siz, bizlere borda bordaya fariza verdiniz. 'Emaneti kılıç size tasdik ediyoruz, başımıza borda bordaya uğursuz geldiği devir siz bizim yanımızda olacaksınız.' dediniz. Biz bunu Manavgat'ta, Muğla'da ve Antalya'nın başka ilçelerinde yaptık mı? Yaptık."

"1,3 bilyon müfret yatırım, selin gülmeyen neticelere kez açmasını engellemiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilçede meydana getirilen çalışmaların arkası sıra televizyonlarda görmüş bulunduğu felaketin bundan sonraları kalmadığını, gelişigüzel tarafın doğrudan geçirildiğini, çalışmaların da bitmeme ettiğini dile getirdi.

Devlet Su İşlerinin bölgede derin borda bordaya biçimde çalışmalarını sürdürdüğünü özetleyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada derenin üstünde 558 m. uzunlukta baks (betonarme kutu menfez) vardı. Bu baksı ağız ağıza yıkarak kaldırıyoruz. Artık açıkça düzene geçerek burayı bu cins felaketlerden koruyalım diyoruz. Sel afetinin bu derece gülmeyen hasara kez açmasında öz yataklarına meydana getirilen sellemehüsselam ve hata müdahalelerin de tesiri var. Hep söylediğimiz üzere doğanın düzenine hürmet belirtmek mecburiyetindeyiz. Büyüklerimiz bizlere 'Dere yatağında akar.' der. Dereyi yatağından çıkartmamak lazım. Bırak yatağında aksın. Bir yerde gülmeyen miktarlara vasıl yağmur varsa, orada behemehâl suların özlük mecrasında tahliyesine olanak verecek öz yatakları da var. Bu öz yataklarının önünü kesersek, akıp gidemeyen su, güneş dirimlik su taşkını olup üzerimize biner. Devlet Su İşlerimizin sonuç senelerde bölgede icra ettiği 1,3 bilyon müfret yatırım, su taşkını felaketinin henüz gülmeyen neticelere kez açmasını engellemiştir. Ancak ortaya çıkan tabela bundan sonraları benzeri yıkımlara verilen kalmamamız düşüncesince acemi tedbirler almamız icap ettiğini de gösteriyor."

"Göletlerin yapımına bu sene başlayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çabucak yapılması müstelzim acemi yatırımların tespitini tamamladıklarını, hazırlıklarını bitirdiklerini, inşasına start evresine geldiklerini anlattı.

Akmaz, Üleşik, Yapraklı, Göksu, Beysi, Salur, Başgöz, Karaçay derelerinde seylap esirgeme tesisleri, Gavur, Göksu ve Akmaz'da mendirek nesir edeceklerini kail Erdoğan, sulama indinde seylap esirgeme düşüncesince de ehemmiyetli bulunan Erentepe, Kömürocağı, Ortaköy ve Kanlıböngeç göletlerinin yapımına bu sene başlayacaklarını vurguladı.

Kamulaştırma işlemlerinin arkası sıra su taşkını afetinden koruyacak bu projeleri 4,3 bilyon müfret yatırımla çabucak tamamlayacaklarını özetleyen Erdoğan, başkaca gülmeyen hasarlı 23 binayı da bu sene içre nesir yazar sahiplerine tasdik edeceklerini bildirdi.

"Sizlerden, öz yataklarının önünü kapatmama hassasiyeti bekliyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına şu biçimde bitmeme etti:

"Bak, tezvir ola buyana gele yok. Şimdi kılıç buradan Manavgat'a gidiyoruz. Manavgat'ta düşkün afetinde vatandaşlarımın binaları elemli mıydı? Onlara, 'Hemen oldukça dobra çağcıl evler yapıp, bunları size en çelimsiz sürede tasdik edeceğiz.' dedim. Şimdi bugün bunların 450 kadarını tasdik ediyoruz. Televizyonlarda izlemişsiniz. Geri kalanlarını da en çelimsiz sürede tasdik edeceğiz. Sizlerden, konut, iş yeri, limonluk ve başka hepsi yapı ve altyapıların inşasında öz yataklarının önünü kapatmama hususunda duyarlık bekliyorum. Basit esirgeme önlemleriyle önemsiz hasarlarla atlatabileceğimiz su taşkını felaketlerinde şişman zayiat yaşamamak düşüncesince buna mecburuz. Bu tedbirlerin dikkatsizliği haysiyetiyle Allah göstermesin tek vatandaşımızın yaşamını kaybetmesine, uğrayacağı maddesel dokunca yüzünden üzülmesine isteme gösteremeyiz. İnşallah bu sonuç yatırımların arkası sıra baştan sona bu arada sergileyeceğimiz yetenekli yaklaşımla, sahamızda su taşkını felaketi tehdidini asgariye indirmiş olacağız."

Türkiye'yi 20 yılda yüzyıllık kitap ve hizmetlere kavuşturmuş olmakla alım çalım duyduklarını tamlayan Erdoğan, yaptıklarını, bundan sonraları yapacaklarının hem teminatı aynı sürede huzur adımı şekilde görerek aşırı henüz şişman borda bordaya azim ve kararlılıkla 2023'e girdiklerini söyledi.

Erdoğan, tarihin en yukarı seviyedeki el erki ve kalkınma altyapısını, esas hedeflerinin yalnızca başlangıcı, yalnızca dibacesi şekilde bildirme ettiklerini gelişigüzel fırsatta tekrarladıklarını dile getirdi.

"Tüm kesimleri destekleyeceğiz"

Konuşmasında, "Bu acemi zamanın hesabına da ne diyoruz?" diyerek soran Erdoğan, vatandaşlarla baş başa "(Türkiye Yüzyılı) diyoruz." dedi.

Kumluca'nın Türkiye Yüzyılı'nın ehemmiyetli borda bordaya adımı olacağını tamlayan Erdoğan, şu biçimde bitmeme etti:

"Aynı biçimde Finike anca olacak, Manavgat anca olacak. 19 ilçesiyle Antalya anca olacak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun huzur asrını geride bırakırken, karşımızda kendimiz ve evlatlarımız düşüncesince geleceğimize umutla bakabileceğimiz borda bordaya Türkiye tablosu olduğuna inanıyorum. Dünyanın sağlıktan güvenliğe, gıdadan enerjiye sert aşırı başlıkta gülmeyen krizlerle sarsıldığı borda bordaya dönemde, kılıç Türkiye Yüzyılı'nı şayet sizlerle konuşabiliyorsak aha bu tabela sayesindedir. Hiç malum bu 20 yılda gösterdiğimiz hepsi gayrete ve verdiğimiz hepsi mücadeleye karşın hala az kalan, aksayan, düzeltilmesi müstelzim hususlar olabilir. Ama Antalya'yı, gördüğünüz bir vaziyete getiren AK Parti iktidarı, Allah'ın izniyle bunları da yapacak."

Türkiye Yüzyılı'nı nesir ederken bu restorasyonları da gerçekleştireceklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milletimizin gönlünü kazanmadık, derdine çıkar kez olmadık, beklentisini karşılamadık tek kesimini, tek ferdini tutmak azmiyle aralıksız emek vermeyi sürdüreceğiz. Siyasi yahut içtimai tek farklılık gözetmeden farklılıklarımızın hepsini zenginliğimiz şekilde bildirme ederek, ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya amacında ilerleyeceğiz. Çünkü bu millete, bu yakışır. Yatırım yapan, istihdam oluşturan, üreten, ihraç fail herkesi başımızın tacı şekilde biliyoruz. Çalışanlarımızdan girişimcilerimize hepsi kesimleri destekleyeceğiz."

"Her çabanın indinde olacağız"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Sayın Putin bak, bizim borda bordaya Kumluca'mız var. Bu Kumluca'mızın borda bordaya ayrıcalığı var, bura adeta borda bordaya domates memleketi gibidir. Beni Kumlucalılara utangaç etme." söylediğini aktaran Erdoğan, "Sağ olsun, o da gerçekten bu ricalarımızı kırmadı ve devir hin hani borda bordaya kesilmeler oluyordu ya ondan sonraları gine önü oluşturulan o domateslerimizin ihracatında bunları gördük." diyerek konuştu.

Erdoğan, bayanların domates ikramında bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Hakikaten bu domateslerimiz gelişigüzel şeye değer. Kumluca'nın en dobra örneklerinden birisi olduğu, hazne tutarındaki tarihi, tabii, ticari imkanlarımızın kıymetini bulmasını sağlayacak gelişigüzel çabanın indinde olacağız. Dün yoklukların, yoksullukların, zulümlerin Türkiye'sinden, huzurun, güvenin, istikrarın Türkiye'sine yelkenli açmıştık. Yarın ise güneşin, gelişigüzel bölgede dünyanın en doğacak 10 ülkesi ortada toprak almış Türkiye'nin üstünde doğacağı günleri kullanmak düşüncesince sabırsızlanıyoruz. Kadınıyla genciyle çiftçisiyle turizmcisiyle sanayicisiyle inşallah bu luğu baştan sona bu arada yaşayacağız."

Sel afetine verilen artan vatandaşlara eski olsun dileğinde mevcut Erdoğan, Antalya'da açılışı meydana getirilen kitap ve hizmetlerin şehre yararlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, henüz sonraları su taşkını felaketinden etkilenen Zülfiye Ceylan'ı iş durumunda görüşme etti.

Erdoğan'a ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da haremlik etti.

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da yılların "biblo terazi" ustası 87 yaşlarında çalışmaya bitmeme ediyor

2023-01-06 12:10 - Yaşam

Fark etmeden defalarca kalp aksesi geçirdi, doğumsal hastalık 41 yıl sonra ortaya çıktı

2023-01-04 12:10 - Sağlık

TÜBİTAK Marmara Teknokent, üretim ve ihracatıyla 2022'de ekonomiye çelim kattı

2023-01-06 12:09 - Teknoloji

İzmir "TEKNOFEST"e hazırlanıyor

2023-01-05 12:10 - Teknoloji

İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye, Türkiye Yüzyılı ile dünyaya imge olacak

2023-01-01 02:09 - Politika

Bu hastalık masa başı çalışanlarda da görülüyor

2023-01-06 10:09 - Sağlık

Hemşire adayları mesleğe yüksek gerçeklikli simülatörle hazırlanıyor

2023-01-05 12:09 - Sağlık

Sağlık Bakanı Koca yeni yılı İstanbul'daki hastanelerde karşıladı

2023-01-01 18:09 - Sağlık

Mavi Vatan’ın Çelik Kalesi TCG Gediz’de yeni sene manzaraları

2023-01-01 09:06 - Gündem

Erzincan'da ekrandan uzaklaşıp eser okuyan veliler çocuklarına sağlam oluyor

2023-01-01 13:09 - Yaşam

İlgili Haberler

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı düşüncesince Rusya’dan davet aldık'

14:07 - Politika

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hatay’da su yok” iddialarına yanıt verdi

08:06 - Politika

İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem açıklaması

05:06 - Politika

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'tan ilk açıklama

03:07 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afet Yönetim Kurulu kuruluyor'

22:06 - Politika

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem