Cumhurbaşkanı Erdoğan, ev alım-satımını kolaylaştıracak üç acemi paket açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ev alım-satımını kolaylaştıracak üç acemi paket açıkladı.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde meydana gelen Kabine Toplantısı'nın peşi esna millete seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke gündemindeki kimisi hususlarla ilgilendiren yürüttükleri hazırlıklar nihayetinde ortaya çıkan müjdeleri büzüşmek istediğini belirtti.

Erdoğan, evvel müjdenin mesken kabul etmek talip yurttaşlar ve mesken önleyen firmalarla ilgilendiren bulunduğunu belirterek, hükümetleri zamanında ürettikleri 1 milyon 100 binin üstündeki konutla vatandaşları makul koşullarda ev sahibi yaptıklarını hatırlattı.

<br class="k-br" />

Aynı biçimde bankacılık sahasının verdiği makul meşrut kredilerle milyonlarca vatandaşın hususi kesim kabilinden mensur edilen projelerden ev sahibi olduğuna ayraç fail Erdoğan, sonuç devirde toptan ekonomide kaba konu fiyatlarında tanıdık fahiş yükselişler ve hazırlık sorunlarının tarz açmış olduğu teessürat hasebiyle mesken inşasında yavaşlama ve mesken fiyatlarında aşırı iri artışlar yaşandığını dile getirdi.

Erdoğan, vatandaşları, başta mesken sektöründeki bu muvakkat dalgalanmadan dayanaklık etmek olmak neredeyse ortak saf tedbiri yaşama nakil sonucu aldıklarını belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu çerçevede mesken finansmanı dair 3 ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz. Birinci paket ile evvel kat ve biricik mesken sahibi olacak vatandaşımıza, 2 milyon liraya denli değere erbap ortak numara el satın almalar düşüncesince 10 yıla denli vadeli ve maaş yüzdelik 0,99 faizli mesken kredisi sağlıyoruz. İkinci paket, ortak numara ve ikinci el konutları da kapsıyor. Konut değerinin minimum ½ si 1 Nisan 2022'den evvela küşade döviz yatırım hesaplarının bozdurulması yahut fiziksel altınların Merkez Bankası'na satılarak karşılanması şartı ile alınacak konutlar bu paketten yararlanabilecek. Konut kıymeti 2 milyon lirayla hudutlu bu paket 10 yıla denli vadeli ve maaş yüzdelik 0,89 faizli mesken kredisi içeriyor. Bu paketin ortak gayesi da döviz ve giranbaha varlıklarının Türk lirasına dönüşümünü isteklendirme etmektir.

Üçüncü paketimiz yapım sektörüne yöneliktir. Mayıs kocaoğlan başı bakımından minimal yüzdelik 40'ı tamam ve minimal yüzdelik 50'si yığımlık yapım projelerinin ortak an evvela tamamlanabilmesi düşüncesince 20 bilyon teklik ortak pınar ayırdık. Bir sene süresince mesken fiyatlarını genel ağ sitelerinde duyurdukları fiyatta çakılı sübvansiyon taahhüdü sağlayan firmalarımız anlaşılan ortak rakama denli ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek. Böylece yapım halindeki planların çabucak tamamlanarak çelimsiz vadedeki mesken arzının artmasını, nihayetinde fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz."

TOKİ'ye 30 bilyon teklik mal sağlanacak

Erdoğan, bunların birlikte TOKİ aracılığıyla yürüttükleri vatandaşlara makul fiyatla sunulan, az değerli ve az adanmış fiyatı içtimai mesken planlarına de himmet verdiklerine dikkati çekerek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Düşük sağlık grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi hazırlamaya müteveccih içtimai mesken projeleri düşüncesince TOKİ'ye 30 bilyon teklik mal sağlayacağız. Sosyal mesken projelerimizin istismarını mâni olmak düşüncesince de bu yolla edinilen konutların 5 sene süreyle satışına müsaade vermeyeceğiz. Ayrıca önemsiz ölçekli müteahhitlere site içerisindeki önemsiz parsellere mesken yapabilmeleri düşüncesince metrekaresini anlaşılan ortak fiyatın üstünde satmamaları şartıyla makul değerli emniyet kullandıracağız. Bu çeşit yerlerin sakıntı mesken endüstrisi ilanı eliyle türlü vergilerden ayrıklık olmasını realizasyon ederek, maliyetlerin düşürülmesi zımnında da gideceğiz. Rezerv bölgelerde meydana getirilen ve makul değerli krediyle desteklenen konutlar da 5 sene süreyle adanmış tahdidine naşir olacaktır."

Sistemin mıhlı işleyişini bildirmek düşüncesince denetimde TOKİ ve Emlak Konut derece bu bölgede birikimli kuruluşları da kullanacaklarını duyuran Erdoğan, şu detayları paylaştı:

"Kentsel tahavvül çalışmaları, mesken arzını bırakmak düşüncesince dayanaklık etmek vereceğimiz ortak başka alandır. Ada düzeyinde hoppadak adalet sahiplerine müteveccih makul değerli kredilerle kentsel tahavvül projelerini hızlandıracağız. Özellikle adalet malikleri ile müteahhitlerin ortak araya gelmiş olarak yürütecekleri bu planların denetimini de gine ilgilendiren kuruluşlarımız aracılığıyla elan düzen bağı biçimde gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızı hızlı, tehlikesiz ve konuşu biçimde mesken sahibi yapmayı amaçlayan bu dayanaklık etmek paketleri ve uygulamalarımızın yararlı olmasını diliyorum."

Haftanın Öne Çıkanları

Şehit Uzman Çavuş Muharrem Efendi Dündar, Yozgat'ta akıbet yolculuğuna uğurlandı

2022-05-07 19:10 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nden 56 ülkeye im bağışı

2022-05-05 11:36 - Gündem

Şehit Teğmen Talha Bahadır Yalova’da sonuç yolculuğuna uğurlandı

2022-05-04 20:28 - Gündem

‘Geleceği Yazan Kadınlar’ın doğa dostu fikirleri meyvelerini veriyor

2022-05-06 14:35 - Ekonomi

Diyarbakırlı anne zihinsel engelli 4 çocuğuna kardeş kardeş bakıyor

2022-05-06 13:56 - Yaşam

Haliç Tersanesi'nde çıkan yangın itfaiye aracı aracı ekiplerince söndürüldü

2022-05-07 18:56 - Gündem

Salgın izolasyonu sonrası çocuklarda astım görülme sıklığı artabilir

2022-05-03 14:08 - Sağlık

Çin'de edinmiş olduğu iş fikriyle memleketinde üretimevi kurdu

2022-05-03 12:07 - Ekonomi

Ali Koç: "3 Temmuz ruhuna dönmenin zamanı geldi"

2022-05-03 19:17 - Spor

Türk oyuncu Pierce Brosnan ile aynı filmde rol alacak

2022-05-08 14:41 - Magazin

İlgili Haberler

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

01:07 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:07 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:06 - Gündem

Afşin’e 6 bin kalıcı konut inşa edilecek

21:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem