Atatürk'ün sonsuz istirahatgahı Anıtkabir'de ayrımlı bir yolculuk

Anadolu Ajansı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ün sonsuz istirahatgahı Anıtkabir'i, FPV dronla görüntüledi.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

FPV dron ile çekilen görüntüler, 120 bin metrekaresi abide bloğundan oluşan 750 bin metrekarelik Anıtkabir bölgesini tamamı detaylarıyla gözler önüne serdi.

<br class="k-br" />

Görüntüler, Atatürk'ün anıt mezarına çıkmadan evvela mutluluk erkanı ve resmi görüşme heyetlerinin evvel durağı bulunan 262 mt. uzunluğundaki Aslanlı Yol'dan başlıyor.

Yolun, aralarında 5'er santim aralık mevcut simetrisiz taşlarla döşenmesinin amacının, ziyaretçilerin yere bakılırsa yürümesini ve bu halde Atatürk'ün mozolesine, başları önde eğik, nazikâne çıkmalarını iletmek adına belirtiliyor.

Yolun dü kısmına dikilen Virginia ardıçları ise kentin görüntüsünü kapatıp gelenleri ziyarete hazırlıyor. Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor. Türk tarihinde gücü simgeleyen aslanların oturur halde betim edilmesi ise Türk milletinin barışa verdiği önemi gösteriyor.

Aslanlı Yol'un sonundaki 15 bin insan kapasiteli merasim meydanının zemininde ise 373 halı ve sergi örge süsü bulunuyor.

Anıtkabir'in Çankaya girişinde 1946'da ABD'de canlı Türk yurttaşı Nazmi Cemal kabilinden bağış edilen 33 mt. 53 santim uzunluğundaki simge direği toprak alıyor.

Atatürk'ün anıt mezarına 42 kademeli merdivenlerden çıkılarak ulaşılıyor. Merdivenlerin ortasında Hitabet Kürsüsü, mozolenin girişinde onur Holü toprak alıyor. Holün zemini Adana ve Hatay'dan, duvarlar ise Afyonkarahisar ve Bilecik'ten getirilen mermerlerle kaplı.

27 kirişten oluşan tavanda ise halı ve sergi desenlerinden oluşan kıymetli yaldızlı mozaik tezyinat dikkati çekiyor. Holün sonundaki Atatürk'ün simgesel lahdi, Osmaniye'den getirilen 40 titrem ağırlığında biricik zerre mermerden oluşuyor.

Anıtkabir'de, mütenazır yerleştirilen İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılap Kulesi ve Müdafaa-i Hukuk Kulesi toprak alıyor.

Bu on kulede, budun ve devletin mevcut oluşunu belgeleyen mualla kavramlar, Atatürk’ün lafları ile kabartmalar, yazılar ve kompozisyonlarla anlatılıyor.

Anıtkabir'e mevrut mutluluk başkanları ve resmi heyetlerin his ve düşüncülerini yazdığı Anıtkabir hatırat defterinin bulunmuş olduğu Misak'ı Milli Kulesi'nin duvarındaki "Milli hudutlarımız dahilinde ari ve bağımsız hayatta olmak istiyoruz." sözü, Atatürk'ün bağımsızlığa verdiği önemin nişanesi adına toprak alıyor.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Anıtkabir'de Misak-ı Milli Kulesi'nden girilen Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi de toprak alıyor.

Dört anne bölümden oluşan müzenin evvel bölümünde Atatürk'ün kullandığı ve ecnebi mutluluk adamlarınca bağış edilen eşyalar, ikinci bölümünde Çanakkale, Sakarya muharebeleri ile Büyük Taarruz'un anlatıldığı panoramalar ve galeriler toprak alıyor. Müzenin akıbet bölümünde ise Atatürk'ün kitaplarından 3 bin 123'ü sergileniyor.

"25 numaralı proje"

Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de vefatının peşi sıra zamanın hükümetince bir abide mezarın yapılması kararlaştırıldı. Bununla ait en iri istifham göstergesi ise abidenin noktayı oldu.

Anıt gömüt düşüncesince Başbakanlık içerisinde toprak belirleme komisyonu kuruldu. Komisyon, evcil ve ecnebi mimarlara Anıtkabir'in nerede yapılması gerektiğine müteveccih sorular sordu, araştırmalarda bulundu. Çalışmalar esnasında Anıtkabir düşüncesince Ankara Kalesi, Gençlik Parkı, Çankaya, Gazi Orman Çiftliği'nin adları ön plana çıktı. Daha sonradan abide mezarın, aktüel ismi Anıttepe olan, Rasattepe'ye yapılması düşüncesi bildirme edildi.

Yer tespitiyle ait probleminin çözüme kavuşmasının ardından, uygulanacak plan ile ait arsıulusal yarış düzenlendi. İlk evvela hemen ecnebi mimarların alınması planlanan yarışma, tepkilerin peşi sıra evcil mimarlara da açıldı.

Serbest yarışmaya 49 plan sunuldu. Bakanlar Kurulu, Profesör Emin Onat ile Doçent Orhan Arda'nın 25 numaralı projesinin tadilattan geçirilerek uygulanmasına değişmeyen verdi. Hükümetin kararı, piyasaya sürülen tebliğle açıklandı.

Düzenlemeler böylelikle 9 Ekim 1944'teki törenle Türkiye'nin simge mekanlarından Anıtkabir'in temeli atıldı. Çeşitli nedenlerle uzayan imal süreci ve projedeki değişikliklerin peşi sıra 1 Eylül 1953'te Anıtkabir'in yapımı tamamlandı.

Etnografya Müzesi'ndeki muvakkat kabir

Öte taraftan 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda yaşama gözlerini yuman Atatürk’ün naaşı, 16 Kasım'da Dolmabahçe Sarayı merasim salonunda katafalka konuldu.

Cenaze, 19 Kasım haset iri bir neşeli kabilinden Yavuz Zırhlısı ile İzmit’e, ordan da bire bir günün akşamı tamamı diyar gezilerinde kullandığı şimendifer ile Ankara'ya uğurlandı.

20 Kasım’da Ankara'da mutluluk erkanı kabilinden karşılanan cenaze, TBMM uğrunda katafalka konuldu. 21 Kasım 1938'de iri bir cenaze merasimi ile Ankara Etnografya Müzesi’ndeki muvakkat kabrine konulmuş bulunan Atatürk'ün naaşı, sonsuz istirahatgahı Anıtkabir'e taşındığı 10 Kasım 1953 geçmişine denli burada kaldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Mauro Icardi, gol sayısını 3’e çıkardı

2022-11-06 00:52 - Spor

'Niloya'nın geçmiş filmi 11 Kasım'da gösterime girecek

2022-11-10 02:09 - Yaşam

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

2022-11-04 21:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete sert mesaj

2022-11-05 19:57 - Politika

İHA’nın haberi ses getirdi, köy evlatları voleybol sahasına kavuştu

2022-11-07 20:09 - Eğitim

Milli yazılım "Kovan" üniversitelerde ibret oldu

2022-11-06 13:53 - Teknoloji

Fahrettin Altun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Gaziray'ı kullandığı görüntüleri paylaştı

2022-11-06 23:52 - Gündem

Doğu Akdeniz'de popülasyonu kalan tahrilli pisik balıkları su altı kamerasında

2022-11-04 18:55 - Yaşam

Zonguldak'ta bereketli oranda avlanan sivri lakerda adına satışa sunuluyor

2022-11-09 11:07 - Yaşam

‘Aksa İyilik Takımı’ndan okul dönüşüm projesi

2022-11-09 18:09 - Eğitim

İlgili Haberler

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

01:07 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:07 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:06 - Gündem

Afşin’e 6 bin kalıcı konut inşa edilecek

21:06 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem